Vacatures vrijwilligers

Wil jij ook samen met ons werken aan het verduurzamen van de gemeente Lochem? Word dan vrijwilliger bij LochemEnergie. Je komt terecht in een groep enthousiaste mensen die zich op allerlei manieren inzetten voor het milieu.
Minstens eens per jaar komen we met zijn allen bijeen om gezellig te eten en 4lkaar bij te praten. De werkgroepen onderling hebben natuurlijk veel vaker contact - meestal in ons mooie kantoor in het Stadshuus te Lochem. Die bijeenkomsten zijn niet alleen nuttig maar ook gezellig en inspirerend.

Er is van alles bij de energiecoöperatie te doen, van praktisch werk tot denkwerk, en op allerlei gebieden. Ongetwijfeld zit er iets bij dat jij leuk vindt.Wellicht heb je ook zelf ideeën? We nodigen je van harte uit om kennis te maken!

 

Op dit moment zijn we op zoek naar:

 

 

Energiecoaches
(vanaf 4 uur per week)

Steeds meer mensen gaan aan de slag met het verduurzamen van hun woning. De grote vraag daarbij is: Hoe maak je je huis duurzaam en groen?
Als energiecoach help je Lochemers hiermee. Je adviseert hen thuis, aan de keukentafel, over mogelijkheden voor energiebesparing en het zelf opwekken van energie. Desgewenst kunnen we daarna experts inschakelen voor een uitgebreider en diepgaander advies. De inwoner kiest uiteindelijk zelf welke maatregelen hij/zij wil (laten) uitvoeren.
En zo helpen we woningeigenaren met het stap voor stap verduurzamen van hun woning.

De vraag naar goede, onafhankelijke adviezen over verduurzaming van woningen (en tuinen) neemt steeds mee toe. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe energiecoaches. 

Iets voor jou?
Voor deze toffe vrijwilligersfunctie zoeken we mensen die:

 • affiniteit hebben met energie(besparing) en duurzaamheid,
 • helder kunnen communiceren en luisteren,
 • zich thuis voelen in een organisatie waarin 'samen werken' centraal staat, hét kenmerk van onze burger-energiecoöperatie,
 • zich willen ontwikkelen op het gebied van verduurzaming,
 • tijd en positieve energie hebben (vanaf 4 uur per week),
 • kunnen werken met e-mail en digitale communicatiemiddelen of bereid zijn dit te leren.

Heldere verwachtingen
Van onze energiecoaches verwachten we dat zij minimaal één dagdeel (of avond) per week beschikbaar zijn voor (digitale) huisbezoeken. Daarbij kunnen zij zelf aangeven hoeveel en wanneer ze beschikbaar zijn. De afspraken worden in overleg verdeeld door de coördinator.
Na een training van 4 dagdelen (zie hierna) en een meeloop-stage kun je blijven rekenen op inhoudelijke ondersteuning van je collega’s of een specialist. Bovendien zijn er regelmatig bijeenkomsten voor energiecoaches om nieuwe kennis op te doen en kennis te delen. We stellen het prijs als je deze bijeenkomsten bijwoont, want het is belangrijk dat we samen een gezellige, leerzame en constructieve groep vormen.
Zodra je de training hebt gevolgd, gaan we ervan  minimaal één jaar als energiecoach via LochemEnergie inzetbaar bent.

Training tot energiecoach
Je begint met de gratis training tot energiecoach. Deze praktijkgerichte training bestaat uit 4 dagdelen (er zijn avond- en middagtrainingen). In 4 modules komen de volgende onderdelen aan bod: 

 • Bouwtechnische aspecten en isolatiemaatregelen
 • Installatietechnieken
 • Gesprekstechnieken en verslaglegging
 • Fnanciering en subsidies
 • Besparen door kleine maatregelen en gedragsverandering
 • Praktijktraining in een digitale voorbeeldwoning

Deze training is ontwikkeld en wordt gegeven door Hoom. De kosten worden gedragen door de coöperatie.

Interesse? Stuur een mail naar info@lochemenergie.net

 

 

Communicatie

LochemEnergie bestaat uit een kleine professionele kern en werkgroepen voor bijvoorbeeld zonneparken, zonnepanelen op huurhuizen en gasloos Lochem. Daarnaast omvat LochemEnergie het Energieloket Lochem en Elektrip voor duurzame mobiliteit. Voor windenergie neemt LochemEnergie deel in IJsselwind. LochemEnergie, Energieloket Lochem en Elektrip  communiceren naar vrijwilligers, naar leden, naar inwoners van de gemeente Lochem en naar andere energiecoöperaties. Daar zitten veel communicatie-aspecten aan.

Het communicatieteam bestaat nu uit 5 mensen, die eens per week bij elkaar komen. Omdat het team nog meer wil doen dan nu het geval is, kunnen ze op allerlei onderdelen ondersteuning goed gebruiken. Er worden collega-vrijwilligers gezocht voor:

 • het schrijven van berichten en verslagen, intern en extern
 • het mee-ontwikkelen van een geheel nieuwe website voor lochemenergie.net
 • het up to date houden van de websites lochemenergie.net en energieloketlochem.nl
 • het mee-ontwikkelen en uitvoeren van social media-strategieën voor de verschillende onderdelen van LochemEnergie
 • het maken van vlogs en/of filmpjes
 • het vormgeven van informatiemateriaal zoals brochures
 • het mee-ontwikkelen en uitvoeren van publiekscampagnes
 • het aanleggen van een media-archief op lochemenergie.net, voor onze vrijwilligers en leden
 • foto's maken en het aanleggen van een foto-archief, voor onze vrijwilligers en leden
 • het aanleggen van een onderzoeksarchief, voor onze vrijwilligers en leden

Interesse? Stuur een mail naar info@lochemenergie.net


Elektrip

Elektrip is de werkgroep die zich bezighoudt met het verduurzamen van rijden in de auto. Dat doet zij door elektrisch rijden te promoten, het delen van elektrische auto's te stimuleren en door het aantal openbare laadpalen in de gemeente Lochem uit te breiden. Dit laatste doet Elektrip door zelf openbare laadpalen te plaatsen en te exploiteren, maar ook door bedrijven hiertoe te stimuleren. Daarnaast denkt Elektrip graag met leden mee die zelf, privé een laadpaal willen aanschaffen.

Om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden 'behapbaar' zijn, breiden we graag ons gezellige team met een aantal mensen uit.

Elektrip zoekt:

Natuurlijk zorgt het team ervoor dat alle nieuwe vrijwilligers goed worden ingewerkt. Vervolgens rijden ook de nieuwe teamleden in allerlei verschillende soorten elektrische auto's, komen ze alles te weten over elektrisch rijden en maken ze kennis met telkens weer nieuwe, enthousiaste klanten van LochemEnergie/Elektrip.

Interesse? Stuur een mail naar info@lochemenergie.net of naar tonnie.tekelenburg@lochemenergie.net

 

Klusjesman / klusjesvrouw

LochemEnergie heeft sinds 1 januari 2019 een grotere werkruimte in het Stadshuus, waarvan steeds meer gebruik wordt gemaakt, o.m. voor vergaderingen en ledenbijeenkomsten. Daarnaast hebben we regelmatig presentaties, lezingen of vergaderingen in een van de andere kernen van de gemeente. Onze werkruimte en de materialen die nodig zijn voor de bijeenkomsten, moeten op orde blijven en soms verplaatst naar andere locaties. Heb je er plezier in om 'een huishouden' te runnen met verschillende voorkomende werkzaamheden, dan is dit misschien iets voor jou. Je unt je eigen tijd bepalen. Een rijbewijs is wel erg prettig. Een auto is niet nodig, want je kunt gebruik maken van een van onze elektrische deelauto's.

Interesse? Stuur een mail naar info@lochemenergie.net