Portretten

Regenwater voor je tuin!

Datum: 
woensdag, 26 augustus, 2020
“Wat jammer dat al dat regenwater via de dakgoten in het riool verdwijnt!” dacht Sarah van Pelt-Elzinga, die sinds een jaar in Lochem is neergestreken. Haar huis heeft veel dakgoot. Dat het regenwater ongebruikt naar het riool geleid wordt was een doorn in haar oog.
 
Op zoek naar een betaalbare regenton stuitte ze op de witte IBC-containers die je vaak op boerenerven ziet staan.

Jeroen Wennink: “Mijn oude auto, zonde van het geld”

Datum: 
maandag, 6 juli, 2020

De elektrische auto's van Elektrip/LochemEnergie waren Jeroen nog niet opgevallen. Tot een vriend hem er een paar jaar geleden op wees. Kort daarvoor had de geboren en getogen Lochemer Jeroen Wennink (45 jaar) zijn oude auto van de hand gedaan. Teveel kosten voor het hoognodige onderhoud, niet dagelijks nodig, dus zonde van het geld. De tip kwam dus als geroepen.

Duurzaamheidspionier Kamphuis uit Eefde: ‘Gasloos is zeker haalbaar voor de particulier’

Datum: 
woensdag, 21 november, 2018

Henk Kamphuis uit Eefde liet april dit jaar rigoureus zijn gasaansluiting en gasmeter uit zijn huis aan de Gaanderij verwijderen. Niet meer nodig. Als professioneel installateur heeft hij in de loop van de jaren een groot aantal duurzame energievoorzieningen in eigen huis toegepast en getest.

Conclusie: ‘Een gasloze woning is zeker ook haalbaar voor een particulier.’

Winnaar dagje toeren: “Geweldig initiatief”

Datum: 
vrijdag, 17 april, 2015

In maart stond 'LochemEnergie' in Harfsen om de doelstellingen van de organisatie te promoten en mensen met de organisatie te laten kennismaken.

Ik ben nieuw inwoner van Harfsen en bouw een huis waar ik zonnepanelen op wil plaatsten. In de stand ontving ik informatie over de organisatie, maar ook over zonnepalen, etc. Om het initiatief te steunen ben ik lid geworden van ‘LochemEnergie’. Een week of wat later heb ik een van de adviseurs van de coöporatie gevraagd om mij te adviseren over zonnepanelen ter plekke van mijn nieuwe woning, heel nuttig allemaal!

Succesvolle actie bij de Molengronden op 18 januari

Datum: 
maandag, 20 januari, 2014
“Nu alleen nog mijn vrouw overtuigen, die vindt zonnepanelen niet mooi”. Na deze uitspraak kijkt de spreker nadenkend voor zich uit. Ik sta samen met de man en zijn schoonzoon voor de woning, en wij bekijken samen het dak en bespreken de mogelijkheden voor de plaatsing van zonnepanelen. Ik sta hier op uitnodiging van de man, nadat hij onze stand op de Kopermolenring in Lochem heeft bezocht.

Elektrisch rijden

Datum: 
zondag, 24 november, 2013

Naar aanleiding van een zeer geslaagde vrijwilligers bijeenkomst van “Lochem Energie” in het gemeentehuis te Lochem op vrijdag 15 november 2013 werd mij aangeboden het komende weekend in een elektrische auto te rijden.

De auto was van het merk Mitsubishi type iMiEV, n.l. een volledig elektrische auto. Het leek mij wel leuk om die eens te proberen. Op zaterdagochtend de auto opgehaald, even wat instructies gekregen, daarna instappen en wegrijden.

Zonnecollectoren en -panelen zelf geïnstalleerd

Datum: 
donderdag, 21 november, 2013

Ik ben al jaren bezig met ideeën opdoen en gedachten over zonne-energie.

Dit resulteerde een jaar of vijf geleden in de plaatsing van 2 zonnecollectoren op het dak. Ons huis is bijna volmaakt op het zuiden georiënteerd (152°), en de collectoren werken prima. De installatie ervan heb ik zelf verzorgd, en het was een mooie klus om te doen! Ik bespaar hiermee op jaarbasis ongeveer 500 m³ gas. Helaas is de rest van het dak dat op het zuiden is gericht, niet geschikt voor zonne-energie, omdat een grote boom het dak overschaduwd.

Al 12 jaar zonnepanelen!

Datum: 
maandag, 28 oktober, 2013

Al 12 jaar geniet het gezin van Frank van Schagen uit Lochem van zonnepanelen. Ofschoon  zonnepanelen toen nog niet zo ‘in‘ waren als nu, besluiten Frank en zijn vrouw om een bijdrage te leveren aan de duurzaamheid van de aarde en niet alleen in woorden, ook in daden. Geïnspireerd door een ander gezin komen er in 2001 6 panelen op hun dak om daarmee hun verantwoordelijkheid tegen uitputting van de wereld ook echt in de praktijk te brengen. Het is hen niet zo zeer te doen om voordelig energie op te wekken als wel om iets goeds te doen voor moeder Aarde.

Over naar een elektrieke auto!

Datum: 
vrijdag, 12 juli, 2013

En dat wordt 'm dan! Binnenkort wordt mijn nieuwe elektrische auto afgeleverd. Een Chevrolet Volt.'s Zomers 60-70 km elektrisch, 's winters iets minder, maar altijd onbeperkt doordat er een benzinemotor zorgt dat de accu's altijd opgeladen worden. Maar de kunst is natuurlijk om zoveel mogelijk elektrisch te rijden.

Paul Stolte

Zonnepanelen

Datum: 
woensdag, 24 april, 2013

Eindelijk: het mooie weer begint, en vandaag zijn onze zonnepanelen geleverd! Laat de zomer maar komen!

Het installeren was in 1 dag gebeurd. John Dolman van ENAT installeerde 14 panelen op het platte dak. Vrijwel onzichtbaar vanaf de grond, in een hoek van 15 graden.

Paul Stolte

Abonneren op Voorpagina-feed