Michel van Wijk: "Raar om schoon regenwater door het riool te spoelen"

Datum: 
29/10/2020

Ik heb het altijd al raar gevonden dat we ons regenwater zomaar via het riool wegspoelen.

Toen we ons huis gingen verbouwen hebben we daarom een aantal maatregelen genomen. De regenpijpen komen uit op een ringleiding. Die ringleiding komt uit in een opslagtank van 10.000 liter.

In die tank verzamelen we het regenwater. Dat regenwater gaat dan vervolgens via een buis naar een regenmanager in huis, zodat we het water kunnen hergebruiken om de toiletten te spoelen en de wasmachine te vullen.

Regenwater is natuurlijk schoon, maar er komt altijd wat vuil mee van de bomen. Op de regenpijpen zitten daarom bladvangers voor het grove vuil. In de tank zit een filter die het wat fijnere vuil opvangt. En ten slotte zit er nog een derde filter op de buis naar de watermanager.

Regenwater heeft overigens nog een bijkomend voordeel: regenwater is zachter, daardoor krijg je minder kalkaanslag en heb je minder wasmiddel en wasverzachter nodig.

100.000 liter per jaar

10.000 liter is natuurlijk heel wat. Toch is de tank vrij snel gevuld. In de tank zit daarom een overloop. Vanuit de overloop loopt een buis naar de achtertuin. In de achtertuin liggen 2 infiltratiekratten. Via de kratten zakt het water in de tuin en komt het bij het grondwater. In de zomer kunnen we het grondwater dan weer oppompen om te sproeien. Ten slotte loopt er vanuit de infiltratiekratten nog een overloop naar de sloot, maar die is volgens mij nog nooit nodig geweest. Al met al vult de tank zich zo'n 10x per jaar. We besparen op jaarbasis dus zo'n 100.000 liter aan drinkwater.

 

Nooit zonder water

De watermanager controleert steeds of er nog genoeg water in de tank zit. Als de tank bijna leeg is, schakelt de watermanager automatish over op drinkwater, zodat we wel altijd water hebben voor de toiletten en de wasmachine. In de herst, als de bladeren vallen, is het regenwater wat bruin van kleur. De watermanager kunnen we dan zo instellen dat er dan drinkwater naar de wasmachine gaat, zodat de witte was mooi wit blijft.

 

Regenwater opslaan en een opvangvriendelijker tuin

Water gaat steeds meer leven als onderdeel van de circulaire economie. We zien door de klimaatverandering de laatste jaren steeds meer periodes van droogte en felle regenbuien. We zullen dus veel zorgvuldiger om moeten gaan met water. Een grond die door een lange periode van droogte hard is geworden, slaat dicht. Het water trekt er niet in, maar loopt weg. Daarom is het belangrijk dat je zorgt voor een ondergrond waarin het water goed kan wegzinken, zoals een grasveld of een border. Het is dus niet alleen belangrijk om op te slaan, maar je moet je tuin ook opvangvriendelijker maken.  

 

Regenwater afkoppelcoach

Water is ook energie. Er is veel energie nodig om drinkwater te maken en om rioolwater te zuiveren. Dus door regenwater te hergebruiken spaar je ook nog energie.

Ik ben actief als vrijwilliger van LochemEnergie actief als afkoppelcoach. LochemEnergie houdt zich ook bezig met het afkoppelen van regenwater. Als afkoppelcoach kan ik bij inwoners thuis kijken naar mogelijkheden om de regenwaterafvoer los te koppelen van het riool en hoe je het regenwater vast kan in hun eigen tuin. 

 

LochemEnergie heeft samen met de gemeente Lochem en het waterschap een informatieve video gemaakt over het afkoppelen en vasthouden van regenwater. In het filmpje zie je onder andere de opslagtank van Michel, het opslagvat van Ettie en de wadi's op het Schoneveld in Laren.

Video: