Klaas Hallenga: al 50 jaar bevlogen

Datum: 
24/06/2020
Schei- en natuurkundige Klaas Hallenga (79 jr.) is eigenlijk al zijn hele leven geïnteresseerd in energie -en milieuproblemen. Dat begon al voordat de Club van Rome in 1972 met hun veelbesproken eerste rapport kwam. En al sinds de oprichting in 2010 is Klaas een betrokken lid van LochemEnergie en enthousiast over de nieuwste innovaties, zoals de HanzeBox en Berkeloord op waterstof.
 
Klaas en zijn vrouw hebben jarenlang in het buitenland gewoond en gewerkt. In 2009 was het tijd voor een terugkeer naar Nederland en vestigden Klaas en zijn vrouw zich in Lochem. In die tijd kwam ook de oprichting van LochemEnergie tot stand. En – het bloed kruipt waar het niet gaan kan – al gauw meldde Klaas zich als vrijwilliger bij LochemEnergie.
 
Inzicht
Samen met enkele andere enthousiaste techneuten gebruikte hij een voorloper van de huidige HanzeBox: een klein kastje waarmee je thuis kan zien wanneer en hoeveel stroom of aardgas een apparaat gebruikt. Klaas is enthousiast over de HanzeBox. “Daar moeten de mensen in Lochem echt gebruik van maken”, aldus Klaas. “Het is eenvoudig aan te sluiten op de slimme meter. Zo krijg je inzicht in het (sluimer)gebruik van je apparaten. En kun je gericht besparen op je energiegebruik.”
En wat te doen met de altijd brandende rode en groene lichtjes van televisie, audio-installatie etcetera? Een eenvoudige stekkerdoos met een schakelaar schakelt alle apparaten tegelijk uit. Weg sluimergebruik!
 
Leven van de zon, en straks misschien ook de wind?
Energie besparen, gebruik maken van zon- en windenergie in plaats van fossiele energie zijn zaken die zijn interesse hebben. Er liggen zonnepanelen op het dak van zijn huis en via LochemEnergie is een huisaccu aangeschaft. Daarmee kan op zonnige dagen een deel van de overtollige energie  worden opgeslagen. Het overige deel gaat terug naar het net. Dat vermindert de belasting van het net en gaat in de toekomst een financieel voordeeltje opleveren wanneer de salderingsregeling (vergoeding van aan het net teruggeveerde elektriciteit) wordt afgebouwd .
Klaas overweegt een kleine windmolen uit te proberen. Die zou aanvullende energie op kunnen wekken op bewolkte dagen. In het dagelijks leven wordt natuurlijk bewust omgegaan met de door de zonnepanelen opgewekte energie. De wasmachine bijvoorbeeld draait bij voorkeur op zonnige dagen.
 
Alle daken vol panelen
Tot zijn tevredenheid heeft LochemEnergie de afgelopen jaren veel energie gestoken in het stimuleren van zonnepanelen. Niet alleen voor de particuliere huiseigenaren maar ook voor de bewoners van huurwoningen. Van grote zonneparken op de grond is Klaas Hallenga echter geen voorstander. “Er zijn genoeg kleinere en grote daken beschikbaar, ook in Lochem. Leg die eerst maar eens vol!”.
 
Van zonnestroom naar waterstof naar warme huizen
Een belangrijk nieuwe ontwikkeling en uitdaging voor LochemEnergie is waterstof. In de wijk Berkeloord start een proef met waterstof voor huizen die moeilijk te isoleren zijn.
Wat zou het mooi zijn als LochemEnergie het voor elkaar krijgt om de overtollige energie van lokale zonneparken  en windmolens om te zetten in waterstof en op te slaan als buffer voor later gebruik thuis of te gebruiken in een waterstof-auto. Daar zou hij best over mee willen denken. Want waterstof heeft in zijn ogen de toekomst en Klaas heeft nog volop energie om mee te denken en mee te helpen!