Ervaring met zelf installeren van zonnepanelen

Datum: 
18/04/2012
Categorie: 
Lokatie: 

Marc Mobach, een handige doe het zelver uit Gorssel, heeft de zonnepanelen die hij via Lochem Energie heeft gekocht zelf geïnstalleerd op zijn dak.

‘De grootste klus was eigenlijk om het spul op het dak te krijgen. Die zonnepanelen wegen 25 kg per stuk en er liggen er nu 16 op. De panelen liggen in een standaard die los op het dak ligt, verzwaard met stoeptegels die als ballast dienen. Het ligt echt stevig want toen het klaar was, stormde het behoorlijk en alles is blijven liggen.
Verder natuurlijk veel stekkertjes om alles aan te sluiten. Met behulp van een erkende installateur is dat prima gelukt.

Daarnaast heb ik een apparaatje waarop ik precies kan zien hoeveel ik per dag bespaar, hoeveel er verdiend is, hoeveel CO2 bespaard is en natuurlijk hoeveel energie er gegenereerd is. Tot nu toe al ruim 800 kWh. De aanschaf is rond de 8000 euro en ons huishouden bespaart per jaar zo’n € 700,00, dat krijg je niet aan rente bij de bank. De terugverdientijd is 8 á 10 jaar, daarna heb ik mooi wel 17 jaar gratis stroom. Het is vooral rendabel vanwege de energiebelasting á 14 cent per kWh, die betaal je niet meer.

Er staan genoeg panelen op het dak voor ons eigen energie verbruik. Wat in de zomer teveel wordt geproduceerd gaat terug naar het net.  Dat gebruiken we in de winter als we meer energie verbruiken dan er via de panelen wordt opgewekt, salderen noemen ze dat. Ik ben heel blij met die panelen op het dak.’

Op www.omgevingsloket.nl kun je precies zien wat er op jouw huis mag staan en via Lochem Energie kun je de rest regelen.