Al 12 jaar zonnepanelen!

Datum: 
28/10/2013
Categorie: 

Al 12 jaar geniet het gezin van Frank van Schagen uit Lochem van zonnepanelen. Ofschoon  zonnepanelen toen nog niet zo ‘in‘ waren als nu, besluiten Frank en zijn vrouw om een bijdrage te leveren aan de duurzaamheid van de aarde en niet alleen in woorden, ook in daden. Geïnspireerd door een ander gezin komen er in 2001 6 panelen op hun dak om daarmee hun verantwoordelijkheid tegen uitputting van de wereld ook echt in de praktijk te brengen. Het is hen niet zo zeer te doen om voordelig energie op te wekken als wel om iets goeds te doen voor moeder Aarde.

Frank legt ze zelf op het dak en de firma Fleming sluit het technisch aan, hun eerste zonnepanelen klus.

In het begin staan Frank en zijn vrouw nog enthousiast voor de teller om te kijken hoeveel energie de zon nu weer aan hen schenkt en zeggen ze tegen elkaar: ‘Nou, ze leveren weer lekker op.’ Verder houden ze zich er eigenlijk niet zo mee bezig en zijn ze vooral blij dat het goed functioneert. Ook blijkt dat ze een ware voorbeeldfunctie zijn. Als er mensen bij hen op bezoek komen en de panelen zien, zeggen ze vaak, ‘hè, wat leuk dat jullie dat doen, dat kunnen wij natuurlijk ook!’

In die tijd kostten zes panelen 4000 gulden waarvan een deel werd gesubsidieerd, maar ook dat bedrag moet iemand wel kunnen ophoesten. Dat blijkt voor veel mensen best een drempel.

Onlangs vraagt het echtpaar zich af, na gesprekken met hun kinderen, die ook helemaal voor het gebruik van zonnepanelen zijn, of het geheel nog wel goed functioneert en denken ze erover om nog wat extra panelen op het dak te leggen. Ze lezen al tijden de nieuwsbrief van LochemEnergie maar zijn nog geen lid. Ook zijn ze al klant bij Eneco dus de stap naar de winkel van LochemEnergie is eigenlijk een zeer logische.

Daar worden ze ontvangen door een enthousiaste vrijwilliger die voorstelt om alles eens te laten onderzoeken op werkzaamheid. Het blijkt dat alles nog prima werkt en ook de omvormer is nog in goede staat. Frank is meteen enthousiast over LochemEnergie: ‘de meeste mensen zijn van mijn leeftijd en met pensioen en zetten zich met ziel en zaligheid in voor Lochem Energie. Dat werkt erg aanstekelijk én inspirerend. We hebben nu besloten om nog even te wachten met nieuwe panelen omdat dat een hele nieuwe installatie zou betekenen. Natuurlijk zijn we meteen lid geworden en gaan nu via LochemEnergie klant worden bij Eneco, zodat we ook de korting krijgen. Leuk dat we nu ook zo’n ‘slimme meter’ krijgen en ik ben van plan om dan toch wat vaker naar die cijfertjes te kijken, al ben ik niet echt een cijferman, mijn vrouw heeft daar meer mee. Ik ben echt enthousiast over LochemEnergie en de mensen die daar aan meewerken. Wie weet ga ik misschien ook wel zonnepanelen huren, geweldig dat dat ook kan. Zo’n coöperatie geeft veel onderlinge verbinding en het kleinschalige vind ik heel mooi. Op deze manier doen we met elkaar veel goeds voor de duurzaamheid van moeder aarde. Wat mij betreft  kan het nog veel breder, zoals bijv. ook voedselvoorziening en dergelijke’.

Kortom opnieuw een enthousiast lid van Lochem Energie die graag wil bijdragen om de coöperatie groter te maken en mensen, door zijn eigen voorbeeld, wil inspireren ook een steentje bij te dragen aan de duurzaamheid van het milieu en de onderlinge verbinding van mensen in Lochem.